EZEKET AZ ÉTELEKET BÁRMIKOR EHETED!
Franciasaláta
Igazi klasszikussal van dolgunk a franciasaláta esetében. Nincs is olyan hidegtál, vagy büfé, ahonnét hiányozhatna. Sok újdonsággal talán nem fog szolgálni a recept, de azt gondoltuk, hogy az egyszerű és gyors saláta receptek közül nem hagyható ki. A franciasaláta nagyon egyszerűen, nagy mennyiségben is elkészíthető, akár előre is, sőt pár óra állás kifejezetten jót tesz az ízeknek..
Hozzávalók:
-
60 dkg főtt zöldség (sárgarépa, fehérrépa,
zöldborsó, esetleg zeller vagy burgonya)
-
1 alma
-
3-4 ecetes uborka
-
1/2 doboz tejföl
-
1/2 doboz joghurt
-
majonéz ízlés szerint
-
mustár, só, őrölt bors
-
Elkészítés:
- A megtisztított és kockára vágott zöldségeket főzzük puhára. Ügyeljünk arra, hogy egyik se legyen túl puha.
- A megfőtt zöldséget öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk fel hasonló méretű kockákra az almát, és az ecetes uborkát. Az öntet hozzávalóit keverjük el és ízesítsük ízlés szerint, hígítsuk a citromlével vagy az ecetes uborka levével.
- A zöldségeket, almát, uborkát keverjük el a majonézes mártással, és tegyük pár órára hűtőszekrénybe.
Görög saláta
A görög saláta nem hiába a klasszikus saláták egyike, hiszen az elkészítése gyors és egyszerű, az eredmény viszont szuper finom (és egészséges!). Remekül passzol sok-sok nyárias ételhez, vagy egy-két pita kenyér kiséretében kiváló gyors szendvics, snack, előétel is lehet. Íme a recept tippekkel:..
Hozzávalók
- 20dkg feta sajt
- 4 paradicsom
- 1/2 uborka
- 1 kis vöröshagyma
- 8 zöld olívabogyó (magtalan)
- 8 fekete olívabogyó (magtalan)
Öntet
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek vörös borecet
- 1 fokhagyma összetörve
- 1 ek friss apróra vágott friss oregano
- 1 ek friss apróra vágott petrezselyemzöld
- Tengeri só, őrölt bors
- 1 csipet fruktóz (kihagyható)
- Díszítéshez: szőlőlevelek (opcionális)
Elkészítés
-
Egy üvegtálban keverjük el a salátaöntet egy mini kézi habverővel, majd tegyük félre.
-
Vágjuk fel a paradicsomokat gerezdekre, a hagymát vékony szeletekre, a feta sajtot kb 1.5 cm-es kockákra – az uborkát vágjuk négy részre, majd 1cm-es darabokra.
-
Egy nagy üveg, porcelán vagy cserép tálban keverjük el óvatosan az alapanyagokat majd öntsük le a salátaöntettel, és két fakanállal forgassuk meg a salátát.
-
Tálaljuk forrázott szőlőleveleken!
-
-
-
-
Mozzarella és paradicsom saláta
Bulikra, kerti partikra és egyéb vendégváró alkalmakra készülve sokszor bepánikolunk - mit készítsünk, ami gyors, egyszerű és tuti finom? Az olaszos mozzarella és a paradicsom saláta egy remek fogás ilyen esetekre - 5 perc alatt elkészül, az eredmény pedig isteni! A maradékot (ha egyáltalán marad!) pedig felhasználhatjuk szendvicsekhez, vagy köretként..
Hozzávalók
- 2 zacskó mozzarella golyók (bocaccini)
- 75grm olajos (félig) szárított paradicsom
- 1 marék petrezselyemzöld
- 1 tk olívaolaj
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- A petrezselymet és a paradicsomokat vágjuk fel apró darabokra, majd öntsük össze a mozzarella golyókkal.
- Adjunk hozzá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk meg.
- Tálaljuk fogpiszkálókkal
Paradicsom saláta
Nincs benne semmi extra, mégis nagyon finom ez az egyszerűen elkészíthető paradicsom saláta. A lényege, hogy szezonális, érett paradicsomból készüljön. Tálalhatjuk húsok, tésztás vagy krumplis egytálételek mellé..
Hozzávalók:
- ½ kg paradicsom
- 1 fej hagyma
- ½ zöldpaprika
- 1 ek olaj
- 1 ek ecet
- só
Elkészítés:
- A paradicsomot megmossuk, gerezdekre vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk, a zöldpaprikát szintén megmossuk, kicsumázzuk, és kockákra vágjuk.
- A paradicsomot és a hagymát megsózzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Az ecettel és az olajjal elkeverjük. Zöldpaprika kockákkal megszórva tálaljuk.
Tormás krumpli saláta
A krumpli salátát általában mindenki kedveli. Különböző fajtái vannak. Az ecetes öntettel készült, a hagymával gazdagított, vagy az említett öntetben “pácolt”, majd majonézzel ízesített változat is nagyon kedvelt. A tormás krumpli saláta egy pikáns, zöldfűszeres változat, egyszerűen elkészíthető, és a torma ellenére nem csak a húsvéti főtt sonkához fogyasztható, hanem bármilyen alkalommal sült és grillezett húsok, szárított sonka, vagy akár virsli kísérőjeként is..
Hozzávalók:
- 75 dkg krumpli
- 10 dkg tejföl
- 1 bio citrom leve + reszelt héj
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek friss reszelt torma
- petrezselyemzöld
- snidling
- újhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A krumplit főzzük meg sós vízben. Ha megfőtt (de nem szétfőtt) öntsük le a vizet, és lefedve hagyjuk kihűlni. Így könnyebb hámozni és kevésbé törik.
- Az öntethez keverjük össze mini kézi habverővel a tejfölt, citrom levét, a citromhéjat, az olajat és a tormát. Ízesítsük sóval és őrölt borssal, majd adjuk hozzá a bőséges mennyiségű aprított petrezselymet, snidlinget, újhagymát.
- A krumplit hámozzuk meg, vágjuk fel kb. fél centi vastag szeletekre és keverjük össze óvatosan az öntettel. Az öntetet hígítsuk vízzel, így jobban eloszlik. Ha kedveljük a pikáns ízt, tehetünk bele több citromlevet is.
- Őrölt borssal megszórva tálaljuk
Cukkini saláta
A cukkinit általában főtt vagy sült formában fogyasztjuk, pedig a nyers cukkinivel nagyon finom saláta készíthető. A cukkini salátához igyekezzünk kicsi és vékony, lehetőleg saláta cukkinit beszerezni, ha pedig a kertünkben terem, időben szedjük le..
Hozzávalók:
- 50 dkg (saláta) cukkini
- 2-3 darab szárított paradicsom
- 10 szem fekete olajbogyó
- 3 szál újhagyma
- menta levelek
- ½ citrom leve
- 1 ek fehérborecet
- 4 ek olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés:
-
A cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le. Éles késsel vágjuk fel vékony karikákra.
-
A szárított paradicsomot kockázzuk fel, az olajbogyókat és az újhagymát karikázzuk fel.
-
Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, majd
mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olívaolajat.
-
Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg vékony csíkokra vágott mentával.
Három bab saláta
A bab köztudottan ez egyik legegészségesebb zöldség, nem hiába a szuperételek egyike. Magas fehérje, B vitamin és rost tartalma végett az egészséges táplálkozás egyik fontos alapanyaga, ezért fontos, hogy gyakran és sokat fogyasszuk. A három bab saláta egy remek kombináció és igazi vitamin-bomba! Ráadásul elkészítése egyszerű, felhasználása változatos..
Hozzávalók
- 1 konzerv (vagy 45dk főtt) vörös bab
- 1 konzerv (vagy 45dk főtt) fehér bab
- 1 konzerv (vagy 45dk főtt) tarkabab
- 3 zellerszár
- 5 újhagyma
Öntet
- 6 ek olívaolaj
- 1 1-2 ek fehér borecet
- 4 ek koriander
- Só, bors
- 1 gerezd préselt fokhagyma (opcionális)
Elkészítés
-
A babokat alaposan mossuk át folyóvízben egy szűrön keresztül – majd keverjük el őket egy nagy tálban. Adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott zellerszárakat, és az apróra vágott újhagymát
-
Az öntetet keverjük el egy másik tálban, majd öntsük rá a salátára
-
Hagyjuk állni hűvös helyen 1-2 órát, hogy a babok átvegyék az öntet zamatát
Grillezett cukkíni saláta
A grillezett cukkíni saláta egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, amit melegen és hidegen is tálalhatunk. Nyárias ételekhez lehet köret, saláta, szendvicstöltelék, de előételként is kitesz magáért! Ráadásul még egészséges is, így fogyókúrázóknak, diétázóknak kimondottan ajánljuk. Vegetáriánus, vegan és low-carb diétákhoz is alkalmas..
Hozzávalók
- 3 közepes cukkíni
- 6ek olívaolaj
- ¼ csésze vörös borecet
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 ek friss oregano
- 2 ek olajos szárított paradicsom (konzerv)
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- Egy üvegtálban keverjük el a olajat, ecetet, sót borsot.
- A cukkínik végét vágjuk le, és egy éles késsel vágjunk kb 5 szeletet hosszában mindegyik cukkíniből.
- Melegítsük fel a grillsütőt (elektromos, vagy kinti sütő is jó) vagy a grill serpenyőt. Amíg melegszik, kenjük meg a cukkíni szeleteket az öntettel.
- Süssük meg őket közepes hőmérsékleten kb 4-4 percig mindkét oldalon. Amikor grill-csíkok keletkeznek, vegyük le a grillről, és sózzuk meg egy kicsit.
- Közben keverjük az öntethez az oregánót, és öntsük le az olajat a szárított paradicsomokról.
- Adjuk a paradicsom darabokat a cukkíni szeletekhez, és öntsük le az öntettel. Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékleten!
- Kecskesajtos, lencsés zöldsaláta
Nyáron kevésbé kívánunk kiadós ebédeket vagy vacsorákat, sokszor egy saláta is bőven elég. A kecskesajtos lencse saláta egy nagyon egészséges, mégis laktató változat, és ha előre lefőzött (vagy maradék) lencsét használunk fel, akkor az elkészítése nem csupán egyszerű, de villám gyors is. Természetesen tálalhatjuk köretként vagy előételként - vendégváró menübe is remekül passzol..
Hozzávalók
- 25gr lencse
- 1 babérlevél
- 2 újhagyma
- 1ek petrezselyemzöld
- 10dkg koktél paradicsom
- 5dkg vegyes zöldsaláta levelek
- 3dkg kecskesajt
Öntet
- 1 tk olívaolja
- 1 tk bazsalikom olaj
- ½ tk méz
- 1 gerezd préselt fokhagyma
Elkészítés
-
A lencsét mossuk meg, majd főzzük meg a babér levéllel. Ez kb 20 perc.
-
Vágjuk félbe a paradicsomokat és aprítsuk fel az új hagymát.
-
A lencsét szűrjük le, mossuk át hideg vízzel, majd öntsük egy salátás tálba. Adjuk hozzá a salátaleveleket, paradicsom és újhagyma darabokat. Keverjük el.
-
Készítsük el az öntetet és öntsük le a salátát. Szórjuk meg kecskesajt darabokkal.
Meleg sütőtök saláta
A legegyszerűbb saláták általában mediterrán jellegűek, s bár legtöbbjük nagyon finom, néha-néha megkívánunk valami különlegeset, de olyat, ami nem macerás vagy időigényes, és amihez nem kell százféle különböző alapanyag. Ilyen alkalmakra ajánljuk a meleg sütőtök salátát, amely egy vendégváró menüben is megállja a helyét..
Hozzávalók (4 személyre)
- 1kg sütőtök
- 75ml olivaolaj
- 1tk só
- 1tk őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 45ml vörösborecet
- 1.5 ek méz
- 1 kis lilahagyma
- ½ tk tört szárított chili
- 2 ek friss mentalevél (aprítva)
- 4 marék rukkola
- 4ek fenyőmag
Elkészítés
- Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk be 200 fokra. A sütőtököt pucoljuk meg és vágjuk fel kb 2.5 cm-es kockákra, majd egy serpenyőben 3ek olajban pirítsuk meg egy kicsit őket.
- Amikor a sütő felmelegedett, öntsük át egy tepsibe, amit tegyünk be a sütőbe kb 20 percre, vagy addig, amíg a sütőtök kockák megpuhulnak. Néha-néha forgassuk, rázzuk meg, és vigyázzunk arra, hogy ne égjenek oda.
- Közben pörköljük meg a fenyőmagokat egy száraz serpenyőben – tegyük félre.
- Készítsük el az öntetet: a fokhagymát és lilahagymát vágjuk fel vékony szeletekre majd a maradék olajban süssük át üvegesre. Adjuk hozzá a vörösborecetet majd a mézet, a lilahagyma szeleteket és a chilit. Keverjük el egy sziruppá kb 5 percig.
- Amikor a sütőtök megpuhult, öntsük át egy nagy tálba, és keverjük el a meleg öntettel, majd szórjuk rá az aprított mentaleveleket.
- Minden tányérra tegyünk 1-1 marék rukkolalevelet majd a sütőtöksalátát, és szórjuk meg fenyőmaggal. Tálaljuk egyből.
Olívás babsaláta
Az olívás babsaláta méltán sorolható az egyszerű saláták közé, hiszen valóban nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A sok zöldfűszertől különleges íze lesz, amely nyáron, de télen is gondoskodik a nyárias hangulatról..
Hozzávalók:
- 2 db (fehér) babkonzerv (lecsepegtetve kb. 50-60 dkg)
- 1 csomag újhagyma
- 4 db paradicsom
- 10-15 db fekete olajbogyó
- 1-1 csokor petrezselyem és kapor
- ½ csokor menta
- 4 ek fehérborecet
- 1 ek balzsamecet
- kb. 1 dl olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- A babot öblítsük és csepegtessük le. A hagymát karikázzuk fel, a paradicsomokat magozzuk ki és vágjuk fel kockákra, az olajbogyót szeleteljük fel. A megmosott zöldfűszereket vágjuk apróra.
- A babot, újhagymát, kockára vágott paradicsomot és olajbogyó karikákat keverjük össze az apróra vágott zöldfűszerekkel.
- Az öntethez keverjük el a kétféle ecetet, adjunk hozzá sót és borsot, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olajat. Az öntetet öntsük a zöldségekre, és legalább 1 órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
- Mustáros lencse
A lencse az egyik legegészségesebb étel, ráadásul olcsó is. A mustáros lencse egy olasz alapétel, amit sültek mellé tálalnak - különösen passzol csirke vagy sertés hús mellé. Elkészítése szuper egyszerű - a maradékot egyéb ételekhez is fel lehet használni..
Hozzávalók
- 25dkg barna lencse
- 1 db zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek mustár
- 2 ek olívaolaj
- ½ citrom leve
- Só, bors
Elkészítés
- Főzzük fel a lencsét hideg vízben. Adjuk hozzá a fokhagymát és a zellerszárat.
- 35 perc főzés után szűrjük le, dobjuk el a fokhagymát és a zellerszárat, majd mossuk át hideg vízzel. Szűrjük le a vizet alaposan és öntsük át a lencsét egy tálba.
- Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, olívaolajat, és fűszerezzük meg borssal, sóval.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Fenyőmagos cukkini saláta
A mediterrán ételek többsége nem csupán ízletes, könnyed és egyszerű, de kimondottan egészséges is. Ilyen a fenyőmagos cukkini saláta, amit felhasználhatunk hidegen és melegen - akár salátaként, köretként vagy szendvics töltelékként is. Télen - nyáron friss és tápláló étel lehet, amely remek partikra, snack-ként vagy ebédre, vacsorára pl levesek kisérőjeként..
Hozzávalók
- 2ek olívaolaj
- 1ek fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 bébi padlizsán (kb 5dkg)
- 1 paradicsom (kb 15dkg)
- 2 kisebb cukkíni (kb 20 dkg)
- 8 db fekete (magtalan) olívabogyó
- 2 ek mazsola
- 2 ek vörösborecet
- 1 ek bazsalikom (aprítva)
1 ek petrezselyem zöld (aprítva)
Elkészítés
- A padlizsánt és cukkinit vágjuk fel apró kockákra, majd forró olajban a fenyőmaggal és fokhagymával süssük kb 5 percig. Közben vágjuk fel a paradicsomot is apró darabora, az olívabogyókat pedig vékony karikákra (de közben figyeljünk a cukkinira!).
- Adjuk a paradicsomot, olíva szeleteket és a mazsolákat a cukkini és padlizsán darabokhoz, öntsük rá a borecetet. Fedő alatt pároljuk néhány percig, amíg a cukkini megpuhul (kevergessük közben!).
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a friss, aprított zöldfűszereket.
Zöldborsó és feta saláta
A szokásos párolt zöldségek helyett nagyon gyorsan és egyszerűen lehet készíteni egyéb érdekes és ízletes zöldséges köreteket. A zöldborsó és feta saláta receptünket előre (de akár az utolsó pillanatban is!) el lehet készíteni, így a főételre és a desszertre tudunk koncentrálni. Nem csupán finom, de egészséges is, és sok-sok étel mellé passzolhat..
Hozzávalók
- 40dkg fagyasztott zöldborsó
- 20 dkg feta sajt
- 2ek kapor (aprítva)
Öntet:
Elkészítés
- Keverjük el az öntetet egy mini habverővel.
- A zölborsót hideg vízben forraljuk fel. Amikor forr a víz, vegyük le a tűzhelyről és egy szűrőn keresztül hideg vízzel hűtsük le (így nem sárgulnak be a borsószemek).Szárítsuk meg a borsókat egy konyharuhában.
- Tálalás előtt öntsük át egy tálba, morzsáljuk rá a feta sajtot, szórjuk meg az aprított kaporral, és öntsük le az öntettel.
Kész!
Kínai zöldségek salátalevélben
A rizs mellett rengeteg érdekes ázsiai köret létezik. Az egyik jellegzetes ételük a salátalevélbe csomagolt darált hús, sült rizs vagy zöldség. A következő recept egy kínai változat, amelyben a zöldségeket kínai szószokkal egy wokban gyorsan kisütjük, majd salátalevélben tálaljuk köretként vagy snackként. A saláta nem csupán finom, de kimondottan egészséges, és könnyen módosítható is..
Hozzávalók
- 1.5dkg szárított kínai gomba
- 10dkg sárgarépa
- 10dkg bambusz rügy
- 10dkg cukkini
- 10dkg kaliforniai paprika
- 10 dkg zellerszár
- 25dkg saláta (római vagy jégsaláta)
Szószok
Elkészítés
-
A szárított gombákat áztassuk vízbe kb 20 percig – közben vágjuk fel gyufanagyságú csíkokra a zöldségeket. A saláta leveleket mossuk át, és egy
saláta centrifugában vagy papírtörölközőben szárítsuk meg.
-
A gombákból nyomjuk ki a vizet, és aprítsuk fel kb 5cm-es vékony csíkokra.
-
Melegítsük fel a
wok-ot. Öntsük bele az olajat, és amikor füstöl, adjuk hozzá a fokhagymát, salottahagymát és az újhagymát – pirítsuk kb 30 másodpercig (miközben folyamatosan kevergetjük egy falapáttal)
-
Adjuk hozzá az aprított zöldségeket, majd a szójaszószt, rizsecetet, osztrigaszószt, és 3-5 percig pirítsuk tovább.
-
Öntsük át egy tálba, majd egy kanállal töltsük meg a salátaleveleket.
-
Melegen, hidegen is tálalhatjuk.
Krémtúrós céklasaláta
Nem hiába klasszikus partnerek a cékla és a torma, hiszen az ízek remekül kiegészítik egymást. A krémtúrós céklasaláta egy roppant egyszerűen elkészíthető étel, se főzést, se sütést nem igényel. Nagyon egészséges is, így különös ajánljuk azoknak, akik figyelnek az alakjukra és az egészségükre..
Hozzávalók
- 1 kis doboz zsírszegény krémtúró
- 1 közepes cékla
- 1-2 tk torma
- 1 ek koriander aprítva
- Őrölt bors
Elkészítés
- A céklát megmossuk, meghámozzuk és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük.
- A krémtúrót elkeverjük a borssal és 1 tk tormával. Megkóstoljuk – ízlés szerint tovább fűszerezzük.
- Egy gyűrűformát olívaolajjal belülről megolajazunk, majd rétegesen megtöltjük a krémtúróval és a reszelt céklával.
- Hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órán át.
- Tálalás előtt aprított koriander levéllel beborítjuk a tetejét, majd óvatosan lehúzzuk (vagy kicsatoljuk) a gyűrűt
- Spárga saláta tésztával
A spárga saláta tésztával gyorsan és egyszerűen elkészíthető, könnyű tavaszi étel, amely akár vendégváró előétel is lehet. Különösebb konyhai szaktudást nem igényel, ezért kezdőknek is ajánljuk. A lényeg természetesen a spárga..
Hozzávalók:
-
-
10 dkg tészta
-
2 ek mag koktél
-
4 szelet sonka
-
4 db (kisebb) paradicsom
-
majoránna
-
2 ek fehérborecet
-
-
6-8 ek napraforgó olaj
-
só, cukor
Elkészítés:
-
Először készítsük el a saláta öntetet. Ehhez az olajat
mini kézi habverő segítségével keverjük el a citromlével, fehérborecettel, kevés sóval, cukorral és a szárított vagy friss majoránnával.
-
A tésztát főzzük meg “al dente”. Csepegtessük le, és még melegen keverjük el a saláta öntettel.
-
A spárga fás alsó részét vágjuk le, a maradék spárga alsó felét pucoljuk meg. Enyhén sós-cukros vízben főzzük 6-10 percig, a spárga vastagságától függően. Öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le, vágjuk 3 cm-es darabokra, és keverjük óvatosan a tésztához.
-
A magokat forró serpenyőben pirítsuk egy percig, hagyjuk kihűlni (vigyázat, hamar odakap!).
-
A tésztás-spárgás alapot helyezzük egy tányérra, tegyük rá a gerezdekre vágott paradicsomot, a sonkát, és szórjuk meg a pirított magokkal
BABOS TÉSZTASALÁTA GRILLEZETT PAPRIKÁVAL
A babos tésztasaláta grillezett paprikával finom és akár önmagában is fogyasztható étel, de nagyon jól illik sült vagy grillezett húsokhoz, grillcsirkéhez köretként, így kifejezetten ajánljuk grillpartikra. Önmagában fogyasztva gazdagíthatjuk sonkával, grillezett hús, sajt darabokkal vagy csíkokra vágott füstölt lazaccal is..
Hozzávalók:
- 15 dkg apró tészta
- 1 db fehér bab konzerv
- 4 db újhagyma
- 2 db grillezett paprika
- 1 ek szárított majoránna
- 2 ek petrezselyemzöld
- 1 tk dijon mustár
- 1 tk citromlé
- 2 ek fehérborecet
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
-
A tésztát főzzük meg. Az öntethez az ecetet és citromlevet keverjük el a mustárral, sóval és borssal, majd
mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olajat.
-
A babot öblítsük le, a paprikát vágjuk nagyobb kockákra. Az újhagymát vágjuk karikákra. A kifőtt, leöblített és lecsepegtetett tésztát keverjük el a babbal, hagymával és paprikával. Szórjuk meg a majoránnával, öntsük rá az öntetet.
-
Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel
-
-
-
SÁRGADINNYÉS TÉSZTASALÁTA
-
A sárgadinnye kedvelt gyümölcs alapanyag édes, de pikáns ételekhez is. Erre példa a sárgadinnyés tésztasaláta is, amely kiválóan fogyasztható önmagában, esetleg nyers sonkával, de akár köretként is. Egyszerűen elkészíthető, és mégis kicsit eltér a szokványostól..
Hozzávalók:
-
-
1 csomag mozzarella golyó
-
1 kisebb sárgadinnye
-
3 ek fehérborecet
-
3 ek olívaolaj
-
só, bors, csipetnyi cukor
-
friss bazsalikom
Elkészítés:
- A tésztát főzzük meg, hideg vízzel öblítsük le, és szűrőn csepegtessük le. A mozzarella golyókat öblítsük és csepegtessük le. A dinnyéből vágjunk golyókat (vagy kockázzuk fel a gyümölcshúst).
- Az öntethez keverjük el az ecetet sóval, borssal, csipetnyi cukorral, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olajat.
Valamennyi hozzávalót keverjünk össze az öntettel és tálaljuk friss bazsalikom levelekkel
-
Csirkesaláta
Nincs új a nap alatt. Régi, igaz mondás. A következő csirkesaláta recept is a 70-es évekre emlékeztet, de miért is ne készítsünk valami újra felfedezett régit? Néha a legegyszerűbb, legrégibb, bevált recept aratja a legnagyobb sikert. Ha még gyorsan és egyszerűen el is készíthető, kész főnyeremény a háziasszony számára..
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell, csont nélkül
- 1 ek olaj
- 1 narancs
- 1 alma
- ½ ananász
- 15 dkg joghurt
- 5 dkg majonéz
- 1 ek tejföl
- 1 tk currypor
- 1 tk friss (reszelt vagy aprított) gyömbér
- só, bors, tabasco, citromlé
- tálaláshoz ananász, menta
Elkészítés:
- A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajon a hús mindkét oldalát megpirítjuk, majd sütőben készre sütjük (ez 180 fokon kb. 20 perc). Ha csontos, egész csirkemellel dolgozunk, tovább tart a sütési idő.
- Közben a narancsot pucoljuk meg, húsát filézzük ki (lásd narancsos kacsa). Az almát és ananászt is pucoljuk meg. A gyümölcsöket vágjuk falatnyi darabokra.
- A joghurtot keverjük el a majonézzel, tejföllel, ízesítsük a gyömbérrel, curryvel, sóval, borssal (vigyázat, a húst is sóztuk, borsoztuk), tabascoval, citromlével.
- A csirke bőrét szedjük le, a húst vágjuk 1 cm-es darabokra. A húst keverjük össze a gyümölcsökkel és az öntettel. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket a tálalás előtt.
- Dekorálhatjuk ananászdarabokkal, mentalevéllel.
Kuszkusz saláta
A kuszkusz alapanyagként búzából készült durva dara, de egyben egy húsból, zöldségből és kuszkuszból készülő észak-afrikai egytálétel is. Hazánkban nagyobb élelmiszerüzletekben, reformboltokban kapható, leggyakrabban párolva köretként vagy salátaként készítjük el. A következő kuszkusz saláta receptünk egy igazi jolly joker. Egyszerűen elkészíthető, a rendelkezésre álló alapanyagokkal variálható, és maximum 20 percet vesz igénybe, hogy egy ízletes étel elkészüljön. Egy húsos verziót ajánlunk, de a recept módosítható..
Hozzávalók:
- 3 dl (instant) húsleves
- 15 dkg kuszkusz
- 1 tk olívaolaj vagy vaj
- 10 dkg sült hús (maradék)
- 1 kis fej lilahagyma
- ½ kígyóuborka
- 10 db fekete olajbogyó (mag nélkül)
- 4 ek fehérborecet
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- A lilahagymát vágjuk nagyon apróra, tegyük az ecet, 1 ek olaj, só és bors keverékébe. Hagyjuk ebben állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, így a hagyma íze lágyabb lesz.
- A levest forraljuk fel, vegyük le a tűzről, tegyük bele a kuszkuszt és 1 tk olajat. Lefedve (ez nagyon fontos) hagyjuk állni kb. 5-7 percig, amíg a kuszkusz megdagad.
- Az uborkát vágjuk negyedekbe, magos részét kaparjuk ki, és szeleteljük fel. Az olajbogyókat negyedeljük. A sült húst vágjuk kockára.
- A puha kuszkuszt villával lazítsuk fel. A kuszkuszt, uborkát, kockára vágott sült hús maradékot és az olajbogyót keverjük össze az ecetes hagymával. Hagyjuk az ízeket érni 5 percig.